Wagtail CMS

Wagtail CMS

Christian
Christian Hjellestad
Salgs- og markedsleder

Uansett om det er en tjeneste, et nettsted, en app eller et API vi bygger, er det nesten alltid behov for en form for redaksjonell kontroll over innholdet som skal presenteres. En stor del av hverdagen vår (og sannsynligvis en del av hverdagen din også, siden du leser dette) handler med andre ord om ulikt CMS, dvs. Innholdsstyringssystemer eller publiseringsplattform.

Hvis du ikke helt vet hva et CMS er, eller bare ønsker å lese mer om CMS, rammeverk og relaterte termer, anbefaler vi å lese artikkelen vår Rammeverk vs. CMS - hva er det og hvilken bør jeg velge? før du fortsetter.

Hos Aplia har vi bygget CMS-drevne sider i alt fra eZ Publish og Wix til Umbraco og en rekke andre. Men den CMS-plattformen som har gjort våre kunder (og utviklere!) mest fornøyd er derimot det kanskje litt mindre kjente Wagtail CMS. Nedenfor kan du lese om hvorfor.

Hva er Wagtail CMS?

Wagtail er et åpen kildekode CMS opprinnelig utviklet av digitalbyrået Torchbox for det prestisjetunge britiske universitetet Royal College of Art. Plattformen er en utvidelse av det populære nettrammeverket Django og ble utgitt i en første åpen versjon i 2014. Wagtail har alle funksjonene som man kan forvente av et moderne CMS i dag:

  • Konsekvent intuitiv UX og et responsivt, brukervennlig grensesnitt for redaktører
  • Smertefri bildehåndtering og redigering
  • Et system som tilpasser seg innholdet ditt, i stedet for at du tilpasser innholdet
  • Hodeløs funksjonalitet (mulighet for å hente innholdet ditt via et API, f.eks. inn i en mobilapp)
  • Kraftig integrert søk gjennom åpen kildekode-søkemotoren Elastic Search
  • Kodestandarder og praksis som minimerer teknisk gjeld

I forhold til andre CMS-løsninger, som WordPress, som har eksistert siden begynnelsen av 2000-tallet, er Wagtail ganske ung. Men til tross for sin beskjedne alder har plattformen på kort tid bygget opp et blomstrende fellesskap med mange meetups, utviklerkonferanser og medvirkende utviklere rundt om i verden. Dette er kanskje ikke helt uventet, da Wagtail er utviklet i det raskest voksende programmeringsspråket på flere år, Python.

Python utvikling

Å være ung i denne sammenhengen gir andre positive sider. Et system som WordPress som har vært i drift i 20 år inneholder «gamle rester» og en kakofoni av programmeringsparadigmer som gjør koden vanskeligere å vedlikeholde – en naturlig konsekvens av populær programvare som må opprettholde bakoverkompatibilitet. Her utmerker Wagtail seg med en moderne tilnærming som inkluderer lærdommen i løpet av de 15 årene som skiller de to CMS-begynnelsene og erfaringen Torchbox har samlet på veien mot beslutningen om å lage Wagtail.

Mange fremtredende selskaper og organisasjoner bruker Wagtail i dag, inkludert: NASA, Google (Google Blogs), Apple (intranett), Mozilla, Eventbrite, NHS (British County Council), Columbia University, etc. For sin alder er plattformen dermed svært moden og testet i stor skala. Aplia sin egen side, hvor du leser dette, er også bygget i Wagtail.

En drøm for redaktører

Wagtails hovedfokus er på brukervennlighet for redaktører (og utviklere – men mer om dem senere). Som redaktør får du tilgang til en hierarkisk sidestruktur med innholdstyper som er helt bestemt av dine behov og ditt innhold.

Du får også jobbe i en meget kompetent og fleksibel innholds-editor som inneholder verktøy for å bygge sider på en modulær og moderne måte. I stedet for 15 forskjellige sidemaler er det 2 sidemaler og 10 blokker/moduler (på Wagtail-språket kalles disse "stream fields") som kan ordnes på forskjellige måter.

Resultatet er en side hvor du som redaktør har mye mer makt i utformingen av innholdet ditt, samtidig som hele systemet blir enklere å vedlikeholde og utvikle. Moduler kan enkelt tilordnes til en modulær design, legges til eller fjernes, noe som skaper stor fleksibilitet for innholdstunge nettsteder.

Slik beskriver utviklerne av Wagtail CMS om modulær design/utvikling:

“Modulær design betyr å sette opp fundamenter som f.eks farger og typografisk skala som igjen bygger opp komponenter (knapper, inndatafelt, skjemaer) for så å pusle disse sammen til større moduler. Ved å kombinere moduler i flere trinn får du en sidemal.“

Wagtails infrastruktur er svært godt egnet til denne måten å jobbe på. Ved å bruke strømfelt kan en redaktør enkelt sette sammen en side som består av mindre undermoduler, f.eks. en videomodul, en tekstmodul, en bildepustmodul, en tilbudsmodul, en filvelgermodul, en chatboksmodul, etc.

Hos Aplia er ikke vår filosofi å rive og bygge nytt hvert tredje år, men å bygge bærekraftige løsninger som er enkle å vedlikeholde og videreutvikle; med sin modulære tenkning er det noe Wagtail er godt egnet til. Les gjerne hele Mikaels artikkel om bærekraftig nett her.

I tillegg til større redaksjonell makt over innholdet, kan redaktører også dra nytte av den dyktige bilderedigereren (her kan du for eksempel spesifisere hvilken del av bildet som inneholder relevant informasjon - Wagtail beskjærer da automatisk bildet for deg når du trenger det og sørger for at det viktige i bildet er i fokus), integrerte A/B-tester osv.

Har du ikke tidligere jobbet redaksjonelt med Wagtail spesielt, bør du ikke bekymre deg – når Aplia har bygget store Wagtail-løsninger for f.eks. VisitSweden, ikke uventet, har det vært en bekymring blant redaktører med erfaring med EpiServer eller WordPress. Denne bekymringen har raskt forsvunnet (og erstattet med glede!) når redaktører har prøvd å redigere innhold i systemet.

Les gjerne hva Wagtail selv skriver om plattformen her.

Mindre teknisk gjeld, og glade utviklere.

Wagtail er bygget med ambisjonen om å være et CMS. Det gjøres derfor ingen forutsetninger om hvordan du ønsker å strukturere dataene dine eller hva din tjeneste/side er – dette overlates i stedet til utviklerne. «Mer arbeid og flere utviklingstimer», tenker du kanskje nå, men så har du nok aldri egentlig reflektert over forskjellen mellom sider og innlegg eller over et nettsteds hierarkiske struktur i f.eks. WordPress (men utviklerne har, vi lover!).

Wagtail gjør det lettere for utviklere å forholde seg til dine behov, og gjør det raskere for dem å oversette disse behovene til modulær kode som er enkel å vedlikeholde. Plattformen roter heller ikke med det underliggende systemet Django, men er et isolert verktøy som kobles sammen. Aplias Wagtail-løsninger inneholder vanligvis tre deler: Django, Django REST-rammeverk og Wagtail CMS. Django er det underliggende systemet som tar seg av databaseforespørsler etc., Wagtail står for CMS delen, og eksterne integrasjoner gjøres veldig enkelt via Django REST. Kort sagt, en helhetlig løsning for det moderne nettet! (eller app!)

Kort fortalt om arbeidsmetodikken

  • Åpen kildekode og stort fellesskap!
  • Wagtail gjør ingen antagelser om hvordan du vil presentere innholdet ditt. Via en klassisk nett? Via React eller annet moderne front-end-rammeverk? Inn i en app via et api? Lagre alt i Excel-filer? Gå for det!
  • Moderne standarder og rammeverk som minimerer mengden «stygg kode» og gjør det lettere for utviklere å orientere seg og bygge videre på eksisterende løsninger. Med andre ord: bærekraftig.
  • Skrevet på verdens raskest voksende språk: Python. Et språk som har vokst enormt, sannsynligvis takket være at det er hovedverktøyet i AI-revolusjonen.

En løsning for fremtiden

wagtail django python

Vi forstår at det er en stor beslutning å velge en CMS-plattform. Vi forstår også at det er enkelt å velge hva «alle andre bruker». I Norge er det dessverre vanligvis ikke Wagtail. Men! Husk at populariteten til de andre plattformene ofte er et produkt av deres alder, ikke nødvendigvis deres evne. Wagtail er veldig dyktig, vokser stadig og har allerede passert eldre Python/Django-baserte CMS som Django CMS i popularitet.

Utviklere som kjenner Python og web (som er veldig mange og som nevnt ovenfor bare øker, i raskt tempo) skal ikke ha noe problem med å sette seg inn i hvordan Wagtail fungerer og kan være i gang på et blunk.

Hvis CMS-valget ditt faller på Wagtail, tør vi nesten love at fornøyde redaktører og utviklere vil være et av biproduktene av et mer lettarbeidet, arbeidseffektivt og bærekraftig system for innholdet ditt.

Ønsker du å komme i gang med nytt prosjekt, eller å gjøre noe med eksisterende løsning men vet ikke helt hvor du skal starte? Fyll ut kontaktinfo så hjelper vi deg.

Christian

Christian Hjellestad

Salgs- og markedsleder

christian.hjellestad@aplia.no 406 44 407

Kontakt