Til hovedinnhold
Wagtail vs wordpress

Wagtail vs Wordpress

Det popper stadig opp nye CMS-løsninger, som alle har sine fordeler og ulemper, og to store konkurrenter er Wordpress og Wagtail. I Aplia har vi valgt å utforske mulighetene Wagtail byr på, men la oss ta et dypdykk i forskjellene mellom disse to.

Det er ganske vanskelig å helt objektivt sammenligne disse to svært ulike CMS-løsningene, men jeg skal gjøre et forsøk. Jeg er utvikler, og har jobbet opp mot veldig mange ulike CMS-løsninger i min fartstid. Jeg har også erfaring med kundesupport, og vet hvor viktig det er å balansere brukervennlighet for både utvikler og innholdsprodusent. Så jeg skal gjøre et forsøk på en så nøytral og kortfattet sammenligning som mulig.

Hva er et CMS-system?

CMS står for content management system, og er publiseringsverktøy for å håndtere publisering og organisering av innhold på en nettside. Et godt publiseringssystem gjør det mulig å administrere en nettside uten å ha teknologisk forhåndskunnskap.

Praktisk sammenligning

  • Pris: Både wordpress og wagtail er open source, begge er altså gratis alternativer
  • Brukeropplevelse: Wagtails minimalistiske grensesnitt oppleves for mange som mye mer brukervennlig enn Wordpress' litt oppblåste. Der du i Wordpress kan oppleve at du blir spammet med notifikasjoner om oppdateringer av plugins og ads, er Wagtail fritt for dette. I Wagtail har du kun tilgang ut av boksen på akkurat de funksjonene du trenger, mens du i Wordpress får mange irrelevante alternativer og funksjoner.
  • Lastetid av nettside: Webrammeverket Django Web Framework er så skalerbart at du slipper å bekymre deg for lastetid for besøkende. Det betyr at du kan ha høye topper av besøkende inne samtidig uten at det går utover hvor rask nettsiden oppleves, og serverkostnadene holdes nede når trafikken er lav. Pluginsene som blir brukt på Wordpress gjør ofte nettsidene tregere, og Wordpress-nettsider opplever oftere krasj ved høye topper av besøkende.
  • Nettsidens utseende: I Wordpress har du mulighet til å enkelt endre "theme" etter behov, mens man i Wagtail må ha en utvikler til å endre på utseende. På den annen side er det enklere i Wagtail å få nettsiden til å bli akkurat slik du ønsker den, uten å måtte gå noen omveier. Det sørger også for at nettsiden er 100% unik, og du kan enklere beholde bedriftens egen identitet, der du med themes nesten kan garantere at nettsiden er lik mange andres.

Dekorativt bilde av to personer som jobber på en PC

Teknisk sammenligning

  • Fleksibilitet: Wagtail er lettere å tilpasse og skreddersy etter brukeres behov. Der du i Wordpress er noe låst av allerede ferdigbygde plugins, er det i Wagtail enkelt å sette opp og utvikle helt egne komponenter helt etter behov. Ulempen er at det trengs utviklere for å lage de skreddersydde løsningene innholdsprodusenten kan ta i bruk, mens i Wordpress kan man for det meste klare ting selv.
  • Funksjoner på bedriftsnivå: Det finnes mange funksjoner som er gratis og enkle å implementere for en utvikler i Wagtail, som fler-språk-funksjonalitet, tillatelsesstyring, grupper, rapporter, kommentering, universell utformings-funksjoner og mye mer, som alt må legges til med potensielt kostbare plugins i Wordpress.
  • Web-rammeverk: Wagtail benytter Django Web Framework, som er skalerbart ut av boksen. Wordpress benytter ikke noe web-rammeverk.
  • Sikkerhet: Wordpress alene har bra sikkerhet, men pluginsene kan potensielt introdusere sikkerhetshull. Pluginsene bruker noen ganger rene SQL-spørringer, som gjør det sårbart mot SQL injections. Wagtail på sin side inkluderer Djangos avanserte sikkerhetsfunksjoner. Django oppdaterer jevnlig sikkerhetsfunksjonene sine, og det er veldig enkelt å oppdatere nettsidene til nyeste versjon. I tillegg benyttes et verktøy kalt ORM (object relation mapping), som med programmeringspråk oppretter databasespørringene.
  • Språk: Wagtail benytter Python, som er et godt brukt språk og som man finner mye støtte for i fagmiljøer. Wordpress er skrevet i PHP, med MySQL-database, og er også godt støttet i fagmiljøer.
  • Brukerstøtte: Både Wordpress og Wagtail har store fagmiljø, og er enkelt å få hjelp og brukerstøtte til. Wordpress i noe større grad enn Wagtail.

Dekorativt bilde av en PC og en penn det står "Aplia" på

Wagtails fordeler

  • Brukeropplevelsen av grensesnittet
  • Fleksibilitet, alle komponenter er laget til å passe den spesifikke nettsides behov
  • Django Web Framework
  • Lastetid og skalerbarhet av ytelsesbehov
  • Sikkerhet, med djangos sikkerhetsfunksjoner
  • Har flere gratis pakkeløsninger for avanserte funksjoner

Wordpress' fordeler

  • Raskt å sette opp
  • Lite behov for utviklere
  • Plugins som kan legges inn av innholdsprodusenter
  • Muligheten for å benytte themes

Likheter

  • Prisen, begge rammeverk er gratis.
  • Begge verktøy benytter språk som er godt støttet i fagmiljøer og som har vært på banen i mange år.
  • Begge verktøy er godt etablert og er enkelt å få brukerstøtte til.

Hvert til sitt bruk

Håper denne lille oversikten kan gjøre det litt enklere å velge CMS-løsning. Wordpress og Wagtail har helt ulike målgrupper, og kort oppsummert kan jeg med ganske god sikkerhet anbefale Wagtail til alle som ønsker noe skreddersydde løsninger. Dersom du derimot ikke har noen slike behov, og du bare vil ha noe helt ut av boksen og ikke bekymrer deg like mye for sikkerhet og høye topper av besøkende, er Wordpress mer enn bra nok.

Kontakt oss om CMS

Kontakt oss i dag for å finne ut hvordan vi kan hjelpe deg med å bygge neste nettsted med Wagtail, eller for å høre mer om de ulike løsningene som finnes. Vi slår mer enn gjerne av en prat over en digital kaffekopp!

marius

Marius Bøe

Avdelingsleder
marius.boe@aplia.no 41300380