Til hovedinnhold
Bilde av Elise

Accessibility overlays kan dø

... og ingen vil savne de. Jeg vet det er en dramatisk tittel. Men jeg mener det. Vi kan godt slutte med Accessibility overlays med det samme. De gjør nemlig langt mer skade enn nytte.

Artikkel gir uttrykk for artikkelforfatters personlige meninger

Europakommisjonen har nå endelig avgjort at accessibility overlay (en pen maske mange bedrifter benytter for å slippe og lage universelt utformede nettsider) kan gjøre nettsider mindre tilgjengelige, altså gi nettsider dårligere universell utforming. Det er en gledens dag at dette blir satt på agendaen. Endelig kan vi planlegge begravelsen ingen kommer til å sørge i.

Beklager, jeg skal starte litt forfra.

Hva er Web accessibility overlays??

Web accessibility overlays er verktøy som er ment for å gjør nettsider mer universelt utformede. Mange av verktøyene gjør dette ved å benytte javascript til å endre front-end'en på en nettside. Noen benytter AI-teknologi til å finne feil som kan rettes på.

Verktøyene kom på banen da verden endelig begynte å bli bevisste på diskrimineringen mange ble utsatt for på web, og fler og fler land begynte å stille krav til tilgjengeligheten.

Store bedrifter hadde allerede spyttet altfor mye penger inn i nettsidene sine, for at det så skulle vise seg at de uheldigvis diskriminerte store deler av befolkningen. Wopsi!

Men noen så løsningen; accessibility overlays, også kjent som quick fixes.

Det er jo herlig, en snarvei som vil løse alle problemer uten at man trenger å gjøre mer enn å legge inn et par linjer kode.

Eller var det så genialt?

Hvorfor accessability overlays er trash

Leverandører av accessibility overlays påstår at de "fikser" problemer, når de egentlig bare putter plastre i pene farger på problemene og krysser fingrene for at smerten bare skal gå over.

Universell utforming er nyansert og komplisert, og en datamaskin klarer enda ikke å sette seg inn i hvordan det er å være menneske med ulike utfordringer.

De klarer heller ikke å tolke opplevelser av en nettside i kontekst enda. De kan kanskje klare å lage en alt-tekst på et bilde som forklarer hva den ser i bildet, men ikke konteksten av bildet i artikkelen. Hva slags hensikt har bildet i kombinasjon med teksten?

Det hjelper ikke at accessibility overlays gjør at nettsiden får litt sterkere kontraster og større skrift, når den lider av mye større problemer, som hvis en med skjermleser ikke får oppfattet innholdet eller knapper ikke er fokuserbare for personer som er avhengig av tastatur. Litt sminke på toppen fjerner ikke svulsten på innsiden.

Skader mer enn det hjelper

Så få som 2,4% av personer med funksjonsnedsettelser syns accessibility overlays er "veldig effektivt", i følge en studie gjort av WebAIM. Og tror du likevel enda ikke på meg kan du lese dette oppropet som per nå er signert av over 800 forkjempere for universell utforming.

Ikke bare er overlays gjerne for dårlig til å faktisk kunne gjøre noe særlig positivt. De kan også være direkte ødeleggende.

 • De overskriver ofte innstillinger brukere med funksjonsnedsettelser allerede har på maskinen sin for å gjøre webhverdagen enklere.
 • De gjør nettsidene treigere
 • De har personvernsproblemer. Ved at noen av overlay-verktøyene henter inn informasjon om hva slags innstillinger brukeren har allerede i egne tilgjengelighetsverktøy, får de tilganger til informasjon brukeren ikke egentlig ønsker å utgi.

Accessibility overlays er svindel som påstår de kan hjelpe bedrifter med å bestå WCAG-kravene, når de egentlig bare gjør vondt verre.

Europakommisjonen kan derfor ikke støtte noen verktøy eller produkter som faller inn under kategorien overlays tools.

Hva kan du gjøre?

 1. Ikke bruk accessibility overlays (kanskje åpenbart)
 2. Ha universell utforming i fokus helt fra start av.
 3. Kod alt nytt med universell utforming i bakhodet.
 4. Inkluder universell utforming i budsjettering og estimering.
 5. Ta jevnlige screeninger av nettsiden og fiks feilene manuelt. Ta i bruk menneskelige ressurser for å finne UU-mangler. Vi tilbyr blant annet nå en "tilgjengelighets-sjekk" for å gi bedrifter et raskt overblikk.
 6. Prøv å selv alltid sett deg inn i hvordan brukeropplevelsen av innholdet du lager er for andre.
 7. Les deg opp på universell utforming. En veldig god ressurs er blant annet UUtilsynet.

TL;DR

 • Accessibility overlays løser som regel ikke problemene en nettside har med universell utforming
 • Accessibility overlays er mer skadelig for universell utforming enn til hjelp.
 • Accessibility overlays overholder ikke ADA eller de fleste andre tilgjengelighetslover i verden. De oppfyller rett og slett ikke WCAG-standarder.
 • Accessibility overlays går utover personvern
 • Menneskelige fikser trengs fortsatt for menneskelige problemer.
 • De fleste brukere hater accessibility overlays
 • Accessibility overlays kan dø.

For å sitere menneskerettighetsadvokat, foredragsholder og forfatter Haben Girma:

"Beware of companies claiming to use AI solutions to make websites accessible"


Fortsatt ikke overbevist? Her er en youtubevideo som forklarer godt hvorfor accessibility overlays suger: https://www.youtube.com/watch?v=l4E11IAN-8Q&t=12s